981 poze   125671 vizite
Albume

membru din 28 ianuarie 2010

STRESUL poate avea urmari grave

ACESTE INFORMATII LE-AM TRANSCRIS PERSONAL DIN CARTI.

Iepurii au nevoie de o viata linistita, iar noi putem avea grija sa fie asa. Va prezint informatii culese din cartile de mai sus, cum sa asiguram traiul decent al urecheatilor. (aceleasi informatii le gasiti si pe site-ul www.iepuri.info, puse tot de mine).

Trebuie sa intelegem ca iepurele este:

- un animal extrem de sensibil la factorii de stres;
- foarte fricos si individualist;
- deosebit de fragil fata de modificarile de mediu, mentinandu-l tot timpul in stare alerta.
Toate aceste manifestari sunt generate de glandele suprarenale care actioneaza la orice soc (psihic, emotional, fizic, chimic, biologic etc.). Toti acesti factori influentand negativ activitatea suprarenala, ceea ce duce la o secretie de adrenalina, care se manifesta prin:
- cresterea presiunii arteriale;
- accelerarea batailor cordului (tahicardie);
- eliminarea pana la oprire a tranzitului digestiv;
- lezarea integritatii intestinale;
- favorizarea implantarii cocdiilor, hemoragii si necroze, enterite si enterotoxiemie;
- afectarea cailor respiratorii, perturbarea oxigenarii pulmonare etc.

Retineti ca asupra glandelor renale, principala forma de stres este agresiunea, cauzata de:

1. Socul fizic:

- frig si caldura excesiva;
- curenti de aer rece si umed;
- intepaturi, lovituri, fracturi;
- rani netratate sau tratate brutal.

2. Socul emotional:

- vizitatori galagiosi si agresivi;
- schimbari de adapost;
- transport necorespunzator;
- adapostul care nu ofera conditii zooigienice bune.

3. Socul psihic:

- frigul;
- caldura;
- soc emotional (zgomotele motoarelor, prezenta cainilor, pisicilor, sobolanilor);
- adaposturi insuficiente;
- lipsa apei;
- tratament brutal;
- adaposturi construite si amplasate incorect;
- alimentatie exagerata;
- lipsa vitaminelor;
- excesul de proteine;
- intarcarea incorecta.

4. Socul patologic:

- coccidioza;
- boala hemoragica;
- enteritele;
- lipsa oxigenului, slaba vantilatie;
- existenta unor produse toxice;
- furaj toxic.



ATENTIE! In permanenta trebuie sa aveti in vedere starea de sanatate a iepurelui. Caracteristicile si STAREA BUNA DE SANATATE a iepurelui le observati astfel:
- are in permanenta urechile ridicate, ochi mari, blana lucioasa;
- voiniciune si atentie la orice zgomot si miscare;
- se misca cu multa usurinta;
- are pielea intreaga si fara depilatii, cruste sau rani;
- nu are febra;
- consuma cu placere furajele, verdeturile si mai ales apa;
- isi face de multe ori pe zi curatenia blanitei;
- respira bine;
- pulsul bate regulat;
- mucoasele parent sunt umede si culoarea normala;
- functiile de reproducere, mictiune si evacuare a tubului digestiv se desfasoara regulat.
imagesCAHF0JBA
imagesCAHF0JBA

Comentarii album • 9
Nume:



mariosro 20 decembrie 2012  
In primul rand ,felicitari pentru pagina si pentru animalele pe care le detineti!
As dori sa adaug la comentariile dv ca stresul poate deveni fatal in unele cazuri la iepure;si anume,eu am avut doi iepurasi de 2,5 luni care dupa ce i-am tatuat, au suferit un stres brutal ,n-au mai avut pofta de mancare si pana la urma au murit.Mentionez ca inainte de tatuare erau perfect sanatosi.
Răspunde Raportează
eugen2005 12 decembrie 2012  
FOARTE BUNE SFATURI,MULTUMIM
Răspunde Raportează
anonim
liviu epuraru 24 noiembrie 2012  
atunci cind din diferite motive sunt mai multe persoane care se ocupa cu hranirea iepurasilor dintro crescatorie acele animale vor fi speriate si stresate tot tinpul un singur om care le hraneste isi da seama repede cea ce ii place sau nu unui iepure o hranire cu aceeasi hrana in fiecare zi provoaca acelui animal o apatie pe care nu putem sa o explicam in cea ce priveste factorul de stres noi suntem cei care punem stres pe animal am vazut crescatori cind deschideau usa custii iepurii vroiau sa sparga peretii sa iasa asa erau de fricosi cu un iepure trebuie sa vorbesti de cind iese din masa si cind este mare cind deschizi usa custii sa vina la tine aveam o data clienti de la bucuresti si sa intinplat ca sa fete o femela atunci si erau 2 pui care nu erau fatati in puf iam luat in mina si iam pus eu in cuib cei de la bucuresti au spus ca ei nu au vazut asa ceva in viata lor leam explicat ca iepurii ma cunosc doar pe mine si doar eu le dau de mincare si asa ceva li se pare normal sa pun mina pe puii lor unul a spus ca daca pune mina pe pui iepuroaica sare pe el si il musca si il zgirie si eu iam explicat ca daca mama e rea si puii sunt rai tel meu 0749289140
Răspunde Raportează
ionutk 24 noiembrie 2012  
Inteleg ca aveti multa experienta in cresterea iepurilor.
La ultima idee insa, cand spuneti ca agresivitatea se mosteneste... pot sa va contrazic. SI vin si cu argumente: am o femela de urias, mai precis femela 2de pe pagina, uneori este destul de agresiva, daca ii racolesc putin paiele imediat sare cu ghearele pe mana mea. Daca o scot afara din cusca... si mai rau, musca tot ce prinde. Insa o singura femela a semanat in partea ei, era agresiva de mica. Restul foarte blanzi.
Răspunde Raportează
MarcelBalan 20 iulie 2012  
Un comentariu bun ați expus,d-le Ionuț. întradevăr sunt multe chestiuni care sunt veridice, dar sunt tratate foarte pe scurt.
Am să povestesc o întâmplare care s-a petrecut la cineva acasă la crescătoria lui, cu iepurii.
Este vorba de vizitatorii gălăgioși, nu neapărat agresivi, dar pot fi considerați agresivi, dacă prin comportament sau prin timbrul vocii pot speria iepurii.
Un prieten avea câțiva iepurași de dat, așa cum se întâmplă de obicei când dorim să mai facem un ban pentru lucernă sau pentru hrană, și i-au venit niște cumpărători. Inițial se anunțase unul singur, apoi au venit 3 persoane. Prietenul i-a invitat politicos să le arate iepurii, iar pe când el arăta unuia iepurașii, ceilalți doi,curioși, au deschis o boxă unde era o iepuroaică cu puii pe care abia îi fătase.
S-a întâmplat că iepuroica s-a speriat de timbrul vocii unuia dintre ei, și a alergat speriată la pui. Ce s-a întâmplat nu se știe cu exactitate, dar iepuroica a murit din sperietură, la scurt timp, probabil din cauza unui infarct .
Iepurii sunt animale foarte sensibile, trebuie să aveți grijă și să puneți în vedere vizitatorilor, să vorbească încet în prezența iepurilor, și să nu facă gesturi bruște și gălăgie, și mai ales nu e politicos să deschidă dânșii cuștile.
Cel mai bine este ca înainte de vizită să le puneți în vedere aceste lucruri, sau să nu invitați pe nimeni, dacă știți că aveți iepuroaice gestante sau care au fătat recent, și să vorbiți dvs. pentru că pe dvs. vă cunosc .
Nu toată lumea cunoaște aceste lucruri, așa cum s-a întâmplat în cazul de mai sus.
Iepurașii pot fi prezentați și în alt loc, special amenajat, pe o masă cu suprafață rugoasă, nu neapărat în maternitate, tocmai pentru a proteja pe cei care sunt vulnerabili.
Fiecare chestiune prezentată poate fi dezvoltată și explicitată cu argumente, de ce și cum se poate să ne protejăm animalele mai bine.
Vă doresc succes !
Răspunde Raportează
dorucostin 18 martie 2012  
Un album foarte util ? Multa bafta in continuare.
Răspunde Raportează
stefanp 11 martie 2012  
FRUMOASE LUCRURI
Răspunde Raportează
dejdej 4 martie 2012  
Foarte interesanta pagina ta de sunphoto.felicitari!Se vede si de pe luna ca esti un pasionat de iepuri si un fin cunoscator in_trale cuniculturii. Numai bine!Astept poze cu iepurasii de anul asta.
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.