981 poze   124889 vizite
Albume

membru din 28 ianuarie 2010

Valorificarea blanitelor

ACESTE INFORMATII LE-AM TRANSCRIS PERSONAL DIN CARTI.

De multe ori, cand sacrificam iepuri aruncam pielea, dar aceasta poate reprezenta o alta o sursa de bani. Va prezint mai jos niste informatii culese din cartile de mai sus, cum sa procedam cu pieile dupa ce am sacrificat iepurii. (aceleasi informatii le gasiti si pe site-ul www.iepuri.info, postate tot de mine).

VALORIFICAREA BLANITELOR DE IEPURE

Blanitele rezultate in urma sacrificarii iepurilor de casa se valorifica in raport cu calitatea lor.

Cele valoroase sunt destinate industriei de blanarie. De la celelalte se folosesc parul si lana, pentru industria textila, iar pielea (cu par sau depilata) se valorifica in marochinarie.



CONSERVAREA BLANITELOR


Blanitele de iepure de casa se pot conserva prin uscare la aer sau prin sarare si uscare.

Conservarea prin uscare a blanitei jupuite "in burduf" se face prin intinderea pe forme confectionate din sarma otelita arcuita sau din lemn.

Formele din sarma se largesc dupa marimea blanitei, distantandu-se cu mana cele doua capete. Formele din lemn se fac din doua betisoare prinse intr-un surub la un capat, la celalalt fixandu-se cu un cui pe o tija de reglare a largimii.

Formele sunt tronconice, partea mai ingusta fiind destinata pentru zona capului blanitei, iar partea mai larga pentru zona posterioara.

Conservarea prin uscare a blanitei jupuita "prin despicare" pe linia mediana inferioara a corpului se face intinzand-o simetric fata de axa ei, pe un panou de lemn sau pe rama, cu partea carnoasa in afara.

Blanita se intinde si se fixeaza cu cuie batute la 2 cm de marginea pielei, la intervale egale intre ele.

In lipsa panourilor, blanita se poate usca si prin intindere pe franghii sau sipci, indoita cu partea carnoasa in afara si cu partea paroasa inauntru.

Uscarea blanitelor se face in aer liber, la umbra in magazii sau in camere cu posibilitati de ventilatie si de asigurare a temperaturii de 20-30 grade Celsius.

Este contraindicata uscarea blanitelor la soare sau prea apropiate de sursele de caldura ( sobe, calorifere, radiatoare etc. ). De asemenea, blanitele trebuie ferite de inghet pentru a se preveni deprecierea lor.

In perioadele calde, pentru pastrarea pieilor, se foloseste sararea fetei carnoase, metoda ce conserva pielea pana in faza de uscare.

Dupa ce au fost bine uscate, blanitele se scot de pe rame iar cele recoltate "in burduf" se intorc cu parul in afara, se scutura, se perie, se netezesc si se presara cu naftalina pentru a le proteja impotriva moliilor.

Dupa aceea, se pot depozita un timp oarecare, nu prea lung, pana la folosirea lor in productie. Depozitarea se face la loc uscat si bine aerisit, asezate par la par, una peste alta.

In cazul cand se sacrifica un numar mare de iepuri de casa intr-o perioada scurta, cum este cazul abatoarelor profilate de aceasta activitate, metoda clasica de conservare a blanitelor prin sarare-uscare nu satisface cerintele, deoarece ar necesita prea mult timp si ar fi nevoie de spatii prea mari.

Metoda folosita in asemenea cazuri consta in utilizarea de benzi rulante si incalzirea cu raze infrarosii, uscarea conservata realizandu-se in maxim 6-8 ore, indiferent de anotimp.

Blanitele corespunzatoare ca marime, colorit si calitatea parului, provenite numai de la animale sanatoase, se argasesc in unitati industriale sau in gospodarii individuale, dupa care sunt folosite ca materie prima pentru diferite confectii, fie in coloritul lor natural, fie dupa ce au fost vopsite.

Ele pot fi folosite ca piei ( blanite ) intregi sau de pe anumite regini corporale: crupa, poale, flancuri, cozi etc.



CLASIFICAREA SORTIMENTELOR DE BLANITE DE IEPURE DE CASA


Din gama variata de sortimente de blanite de iepure de casa mentionam:

- Sortimentul "Seal" (din engleza, se citeste "sil")

Este o blanita inobilata printr-un procedeu special prin care se indeparteaza jarul (spicul) ramanand pe ea numai puful.

Blanitele "seal"se vopsesc apoi in negru si capata un luciu pronuntat, parul fiind pufos, des si matasos. Lungimea pufului este de 2 cm, lungimea pielicelii de 40-50 cm, iar la suprafata de 10 dm2 ( decimetri patrati ).

Sortimentul "seal" este utilizat la confectionarea hainelor intregi, lungi, scurte, sport ori pentru gulere, putand fi folosite si in combinatie cu alte sortimente de blanuri.

Blanitele "seal" se recolteaza de la animale adulte, bine dezvoltate, cu blana deasa si de calitate superioara.

- Sortimentul "Imitatie de nurca" (vizon).

Acest sortiment de blanite provine de la iepurii de casa din rasa "REX" varietatea Castor (Castor-Rex), care au culoare bruna, ciocolatie, asemanatoare castorului.

Blanita argasita se taie in suvite late de 5 cm, confectionandu-se din acestea paltoane de blana, gulere, caciuli, mansoane etc. dupa acelasi procedeu de confectionare care se foloseste la blanurile de lux din piele de nurca veritabila.

- Sortimentul de blanite "Chinchilla"

Acest sortiment se confectioneaza in culoarea naturala a blanitei iepurelui de casa din rasa "CHINCHILLA".

Cel mai frecvent se utilizeaza la confectionarea paltoanelor pentru femei si copii.

Se mai foloseste si pentru confectionarea de gulere ori caciuli atat pentru femei cat si pentru barbati, adolescenti etc.


Blanitele de culoare alba se folosesc fie in culoarea lor naturala (alba), fie vopsite in culori cerute de moda ( imitatie de blanita de tigru, leopard etc. ). Mai frecvent, din blanitele de culoare alba se confectioneaza bundite pentru copii, gulere etc.

Toate blanitele colorate natural ( Castor, Chinchilla, Albastru etc. ) trebuie sa fie astfel sortate incat sa aiba aceeasi nuanta de culoare si, pe cat posibil, sa provina de la animale de varste apropiate.

Pe plan mondial, se constata o tendinta de crestere a interesului pentru iepurii de casa cu blanita alba, fata de cei cu blanita colorata.

Asa cum s-a mai aratat, sortimentele cele mai frecvente de imbracaminte confectionata din blanite de iepure de casa sunt: mantourile pentru femei, caciuli pentru femei, adolescente, copii.

In ultima vreme s-a raspandit si moda caciulilor pentru barbati, confectionate din blanite de iepure de casa.

Din portiunile de la poalele blanitei iepurelui de casa cu parul mai lung se imita blana de vulpe.

Deseurile rezultate la confectionarea diverselor articole vestimentare din blanitele iepurilor de casa se folosesc la productia unor obiecte de artizanat.

ARGASIREA SAU TABACIREA BLANITEI DE IEPURE DE CASA IN GOSPODARIE


Argasirea ( tabacirea ) blanitei de iepure de casa in conditiile gospodariei individuale necesita o munca migaloasa pentru a se obtine o blana frumoasa si supla, dar ofera crescatorului satisfactii morale si materiale.

Prima faza de lucru consta in curatirea blanitei de carne, nervuri si grasime.

Daca blanita este conservata prin uscare-sarare ea trebuie mai intai sa fie bine inmuiata in apa calduta timp de cateva zile, dupa care se razuieste de eventualele resturi carnoase.

Faza urmatoare este argasirea (tabacirea propriu-zisa). Blanita se introduce intr-o solutie obtinuta prin dizolvarea in 5 litri de apa a 250 grame sare de bucatarie si 450 grame alaun (piatra acra).

Solutia se prepara la cald si se mentine calduta tot timpul, astfel incat pieile sa fie bine patrunse de conservant.

Dupa scoaterea din aceasta solutie, blanitele se usuca pe rame, intinzandu-se si prinzandu-se usor in cuie.

Intrucat prin uscare pieile se contracta si s-ar putea desira, cuiele se scot si se muta in functie de necesitati.

Uscarea se face incet, intr-un loc aerisit, la umbra, fara a expune pieile la soare sau in imediata apropiere a sursei de caldura.

Inainte de a fi complet uscate, blanitele se desfac din cuie, iar daca parul este inca umed, se atarna un timp pentru uscare completa.

Blanita se netezeste apoi in directie naturala a perilor, frecandu-se cu o bucata de matase sau de lana.

Argasirea se poate si prin frecarea blanitei pe partea carnoasa cu o solutie alcatuita din doua parti piatra acra (alaun) si o parte sare de bucatarie.

Impregnarea pielii cu aceasta solutie necesita o perioada de circa 10 zile.

Dupa aceea, pielea se curata de tesutul conjunctiv care a mai ramas aderent, folosind un cutit bine ascutit.

Apoi blanita se curata, frecand-o in raspar cu rumegus de lemn sau tarate, dupa care se netezeste in directia normala a perilor.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 10
Nume:



Emil22 3 martie 2016  
Cat timp le tinem in solutia de aluan cu sare.?
Răspunde Raportează
mihaisuciu 10 februarie 2013  
Ionut ai reusit pana acum sa tabacasti piei? Cum ai citat tu aici nu pare un procedeu prea complicat, dar asigura ca parul nu se desprinde in timp?
Răspunde Raportează
ionutk 10 februarie 2013  
Nu am tabacit niciodata piei.
Răspunde Raportează
cristianradoi 5 februarie 2013  
niste informatii foarte importante
Răspunde Raportează
ionalin 3 decembrie 2012  
am si eu 30 de piei uscate si intinse cu sare dar cine le i-a unde le comercializam.
Răspunde Raportează
Emil22 3 martie 2016  
Sa traiti ce metoda ati folosit si cat cultumitoare au fost rezultatele.?
Răspunde Raportează
salmo 21 mai 2012  
o adresa unde se pot argasi piei cu crom are cineva? sau vreun mester popular care face en detail acasa?
Răspunde Raportează
florin0908 28 februarie 2012  
interesant, dar unde le voinzi? eu tai cate 60-70 de iepuri pe an si arunc pieile.
uscarea se poate face acasa dar tabacirea(aia facuta ca pe vremuri) in nici un caz. nu e rentabila si nici calitatea ei nu va fi buna.
Răspunde Raportează
danfilibiu 7 februarie 2012  
Interesante informatii si totusi, pacat e ca in RO aceste activitati au cam disparut si in plus, probabil ca pretul e la fel ca la achizitionarea asa zisilor investitori in abatoarele de iepuri, am auzit undeva de 2euro/kg viu. Din pacate in RO cand se investeste, se doreste recuperarea investitiei in cel mai scurt timp, vrem bani cat mai repede, cat mai multi si cu cat mai putin efort.

Scuzati derapajul, felicitari pentru pasiunea cu care cresteti iepuri.

Cu respect Dan Filibiu
Răspunde Raportează
DincaStan 3 februarie 2012  
argasirea se face prima si dupa aceia tabacirea sint 2operatii dinstincte pieile argasite in alaun in timp se intaresc faceti obligat tabacirea cu saruri bazice de crom atentie la prepararea cromului
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.